Kampaň MŮŽE SE TO STÁT I VÁM

…když si koupíte štěně od šmejdů

Nelegální obchod se zvířaty je po prodeji zbraní a drog třetí nejvýnosnější černý byznys na světě. Česká republika patří v tomto směru bohužel k předním velmocem.

Kampaň našeho spolku Může se to stát i vám, na které se podílela herečka Patricie Solaříková, poukazuje na rizika, jimž se zájemci o čistokrevné psy bez průkazu původu vystavují, stejně jako na hanebné praktiky, které nevědomky finančně podporují.

Množírny, které u nás doslova kvetou, nejsou ničím jiným než psími koncentráky. A lidé, kteří něco takového provozují, si nezaslouží jiné označení než šmejdi.

Nabídková strana – šmejdi, kteří si prostřednictvím takto množených štěňat dokáží v krátkém čase přijít na závratné sumy peněz.  Kampaň Může se to stát i vám se však zaměřuje na stranu poptávkovou. Tedy lidi, kteří často v dobré víře chtějí pořídit pro sebe nebo svoje děti „čistokrevného“ psího mazlíčka, a to pokud možno levně. První místo, kam v takovém případě jdou, jsou nejrůznější inzertní servery nabízející čistokrevná štěnata bez PP.

Problém je, že tato štěňata jsou většinou vystresovaná, často i geneticky poškozená nebo jinak zdravotně v nepořádku. Hrozí vysoké riziko, že budou trvale nedůvěřivá, nebo dokonce nepřátelská, velmi často nemocná, což znamená vysoké náklady na následnou veterinární péči. A bohužel není vůbec výjimečné, že také záhy umírají. Je to důsledek otřesných poměrů, které v psích množírnách panují.

Zejména rodiče dětí toužících po psím mazlíčkovi by si měli tedy dobře rozmyslet, zda není lepší pořídit jim zvíře z psího útulku (v tomto případě je to i výrazně levnější) nebo s průkazem původu od seriózního chovatele.

Kampaň Může se to stát i vám popisuje modelový příklad štěněte z množírny, který se skutečně stal. Odehraje se ve dvou vlnách – v září a v prosinci. Toto načasování je mimo jiné kvůli rozšířenému zvyku pořizovat dětem pod stromeček zvířecí mazlíčky. Kampaň sestává z videošotu, který bude promítán na LED obrazovkách v Praze, Brně a Olomouci a bude široce k dispozici na sociálních sítích. Dále z plakátové kampaně na nádražích v Praze, středních Čechách a Brně a v příměstské dopravě tamtéž. Současně bude spot promítán v nemocnicích a zdravotnických zařízeních v různých místech v celé ČR. O jazykové mutace projevili zájem i partneři ze Slovenska, Polska, Německa a Velké Británie.

JAK NENALETĚT MNOŽITELI

Když má prodávající má více různých inzerátů s krásnými štěňátky, buďte ostražití.

I když jsou u inzerátů různá telefonní čísla (někteří množitelé a jejich překupníci mají několik SIM karet), jsou různí pejsci foceni ve stejném prostředí, štěňata jsou třeba vždy v jednom košíčku nebo na stejné dece.

Štěně bez průkazu původu (PP), má rodiče s PP. To je obvyklá lživá informace množitele. Pokud jsou oba rodiče s PP, pak by měl prodávající důkladně vysvětlit, proč štěně PP nemá. Může se jednat o genetickou vadu, ale spíše o lež.

Mini plemena neexistují! Pokud koupíte např. miničivavu, tak je drobná, protože je mladá a byla odebrána fence předčasně. Tedy bez vytvořené imunity, slabá a náchylná k nemocem. Množitelé dobře vědí, že zákazníci chtějí maličké pejsky.

Poctivý chovatel nikdy nenabízí štěně mladší 50 dnů, je to nezákonné.

Když se pejsek přisaje k vašemu prstu, jde o sací reflex, který má maličké psí miminko a má být ještě u matky.

Prohlédněte, zda už má štěně zuby. Prořezávají se až ve třech týdnech, a to je příliš brzy na koupi.

Pejsek s vámi bude mnoho let, věnujte tedy čas jeho koupi. Prodávající by se měl zajímat, kam se jeho štěně dostane, a tak přivítá, že se budete chtít podívat, kde štěně žije a jak se chová.

Množitel má vypracovanou taktiku, protože psi mu vydělávají spoustu peněz a bude mít mnoho důvodů, proč byste neměli vidět, kde psy chová.

Nejčastěji vám bude chtít štěně sám někam dovézt. Na parkoviště, k obchodnímu centru nebo na benzínovou pumpu. Nepřistupte na to! Je jasné, proč nechce ukázat, kde psa chová.

Trvejte na kupní smlouvě a buďte obezřetní, pokud je štěně neobvykle levné.

Ze zákona je povinné psa očipovat, nekupujte psa bez očkovacího průkazu s dokladem o čipování, očkování a odčervení. Čipování potvrzuje, že psa viděl veterinář a ten vyznačí původ v očkovacím průkazu.

Veřejnou sbírku na podporu boje proti množírnám jsme odstartovali v červnu 2016. Naším partnerem sbírky pro rok 2016 byl PetCenter – největší řetězec chovatelských potřeb ve střední Evropě. PC nám poskytl prostor pro umístění kasiček ve svých 110 provozovnách po celé ČR. Do konce roku 2016 jsme společně s Vaší pomocí vybrali více než 270.000Kč.

Letáčky k vytištění a dalšímu šíření... Děkujeme

Samozřejmě bychom nejraději všechny peníze rozdali, ale jak již bylo mnohokrát řečeno, stále je mnoho budoucích majitelů štěněte z množírny, kteří jsou absolutně neinformovaní o tom, co svou koupí štěněte z množírny podpoří …. protože právě neznalost tohoto problému a stálý odběr štěnat , pomáhá množírnám více prosperovat….

O vybraných částkách v rámci sbírky Stop množinám budete zde průběžně informováni, stejně jako o konkrétních případech využití těchto prostředků.
K této sbírce je zřízen samostatný transparentní účet, kam je možno zasílat příspěvky určené pouze pro účely uvedené v Osvědčení sbírky, tedy k boji proti množírnám.

Číslo transparentního účtu pro sbírku Stop množírnám: 2900499790/2010
Osoba pověřená jednat ve věci sbírky: Lucie Mičkalová 603 809 451

Sbírka dále pokračuje a v současné době hledáme nového partnera/y pro umístění kasiček.

Naše kasičky naleznete na akcích, kterých se účastníme a také na těchto adresách:

Osobní kadeřník
Na Kozině 9, Mladá Boleslav

psí lázně Kláry Lejskové
17.listopadu 1332, Mladá Boleslav

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kdo již přispěli na sbírku, ať už vložením peněz na účet nebo příspěvkem do některé ze sbírkových kasiček.

Také děkujeme za finanční podporu Nadaci na ochranu zvířat.